Diet Plasma

Δίαιτα Σοκολάτας BMI-1

δράσεις & τεκμηρίωση

ΙΑΤΡΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Ο καρπός Cocoa και τα οφέλη στην υγεία μας

Η δίαιτα σοκολάτας ή σοκολατένια δίαιτα DIET PLASMA είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής – δίαιτας για την ρύθμιση διαταραχών βάρους και λίπους.

Η δίαιτα σοκολάτας είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 1998 από τον Ιατρό – Διαιτολόγο Ιάκωβο Θεοδοσίου βασισμένο σε κλινικές μελέτες, παρατηρήσεις, αποτελέσματα και όχι απλά για να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη δίαιτα.

Η δίαιτα σοκολάτας DIET PLASMA ενημερώνεται και μεταβάλλεται κάθε χρόνο έτσι ώστε να απαντά στις νέες συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού αλλά και στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η δίαιτα σοκολάτας και η δράση της μέσω του καρπού COCOA έχει πολλαπλούς μηχανισμούς πάνω στο αδυνάτισμα, τον μεταβολισμό των λιπιδίων και στην αύξηση του μεταβολισμού του ανθρώπου. Τα οφέλη στην υγεία μας πολλαπλά.

Διαχείριση βάρους & μείωση λίπους

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA μειώνει και ελέγχει την όρεξη και την ψυχογενή πολυφαγία επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές στο κέντρο της πείνας στον υποθάλαμο του εγκεφάλου καθώς και τον μεταβολισμό των λιπιδίων στην περιφέρεια συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα σωστό αδυνάτισμα και την ομαλοποίηση της σύστασης του σώματος.


Βιβλιογραφία:

– Επίδραση φλαβονοειδών του καρπού cocoa και της άσκησης σε κάρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.
Effect of cocoa flavanols and exercise on cardiometabolic risk factors in overweight and obese subjects.
– Μοριακοί μηχανισμοί που υποδηλώνουν την ισχυρή επίδραση των πολυφαινολών του καρπού cocoa κατά της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτή ασθενειών.
Molecular mechanisms underlying the potential antiobesity-related diseases effect of cocoa polyphenols.
– Η κατανάλωση καρπού cocoa μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία που προκαλείται από μια διατροφή υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών, ρυθμίζοντας την έκφραση των γονιδίων για το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων.
Ingested cocoa can prevent high-fat diet-induced obesity by regulating the expression of genes for fatty acid metabolism.
– Ο καρπός cocoa και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος επηρεάζουν διαφορικά τους δείκτες του μεταβολισμού λιπιδίων και γλυκόζης και της όρεξης.
Cocoa and Whey Protein Differentially Affect Markers of Lipid and Glucose Metabolism and Satiety.

Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και άλλους πολλαπλούς μηχανισμούς στον ενεργειακό μεταβολισμό μειώνουν της αντίστασης και την ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και καπνιστές βελτιώνοντας τον σακχαρώδη διαβήτη, την διαταραχή βάρους και λιπιδίων και τις επιπλοκές που προκύπτουν από αυτά.


Βιβλιογραφία:

– Σοκολάτα με Cocoa υψηλό σε πολυφαινόλες βελτιώνει την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με διαβήτη και υπέρταση.
 High-cocoa polyphenol-rich chocolate improves blood pressure in patients with diabetes and hypertension.
– Μηχανισμοί πολυφαινολών τροφίμων για τη βελτίωση της αντοχής στην ινσουλίνη και της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας: θεραπευτικές επιπτώσεις για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του.
Mechanisms for food polyphenols to ameliorate insulin resistance and endothelial dysfunction: therapeutic implications for diabetes and its cardiovascular complications.

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την αρτηριοσκλήρυνση

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA με πολλαπλούς μηχανισμούς βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, την σκληρότητα των αγγείων στην αρτηριοσκλήρυνση και την αθηρωματική πλάκα.


Βιβλιογραφία:

– Μια νέα ευνοϊκή επίδραση του καρπού Cocoa στην αρτηριοσκλήρυνση.
A new favourable effect of cocoa on atherosclerosis.
-Κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται αντιστρόφως με ασβεστοποιημένη αθηροσκληρωτική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες: Η μελέτη NHLBI Family Heart Study.
Chocolate Consumption is Inversely Associated with Calcified Atherosclerotic Plaque in the Coronary Arteries: The NHLBI Family Heart Study.
– Ο καρπός Cocoa μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.
Cocoa reduces inflammation associated with heart disease.
– Αντίκτυπος της πρόσληψης φλαβονολικού Cocoa στην εξαρτώμενη από την ηλικία αγγειακή σκληρότητα σε υγιείς άνδρες.
Impact of cocoa flavanol intake on age-dependent vascular stiffness in healthy men: a randomized, controlled, double-masked trial.

Βελτιώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τις δυσλιπιδαιμίες

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης ή χοληστερίνης, μειώνει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).


Βιβλιογραφία:

– Η τακτική κατανάλωση Cocoa με γάλα αυξάνει την HDL χοληστερόλη και μειώνει τα οξειδωμένα επίπεδα LDL σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Regular consumption of cocoa powder with milk increases HDL cholesterol and reduces oxidized LDL levels in subjects at high-risk of cardiovascular disease.
– H συνεχής πρόσληψη πολυφαινολικών ενώσεων που περιέχουν Cocoa μειώνει την οξειδωτική ευαισθησία της LDL και έχει ευεργετικές επιδράσεις στις συγκεντρώσεις HDL-χοληστερόλης στο πλάσμα σε ανθρώπους.
Continuous intake of polyphenolic compounds containing cocoa powder reduces LDL oxidative susceptibility and has beneficial effects on plasma HDL-cholesterol concentrations in humans.

Βελτιώνει την ψυχική διάθεση

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA περιέχει μια ουσία ονομαζόμενη ανανδαμίδιο – γνωστό ως μόριο ευεξίας, η οποία δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας. Επίσης αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη είναι η ουσία του εγκεφάλου που μας δίνει την αίσθηση του νιώθω καλά. Τα επίπεδα σεροτονίνης μειώνονται δραματικά σε γυναίκες με προ εμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS). Ο καρπό Cocoa έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο ισορροπώντας τις ορμόνες και αποκαθιστώντας τα συναισθήματα της χαράς και της ευημερίας
Είναι σημαντικό η διαδικασία της δίαιτας να μην είναι μια στρεσογόνος κατάσταση και έτσι να γίνεται η εφαρμογή της πιο ευχάριστη.


Βιβλιογραφία:

– Οφέλη από πλούσια σε φλαβανόλη προϊόντα Cocoa για ψυχική ευεξία: Μια ανασκόπηση
Benefits of flavanol-rich cocoa-derived products for mental well-being: A review
– Η κατανάλωση φλαβονολών Cocoa έχει ως αποτέλεσμα την οξεία βελτίωση της διάθεσης και των γνωστικών επιδόσεων κατά τη διάρκεια της διαρκούς ψυχικής προσπάθειας.
Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort.
– Επιδράσεις της σοκολάτας στη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση
Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review.

Αφροδισιακή δράση

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA ενισχύει την διάθεση μέσω μια ουσίας που ονομαζόμενη PEA ή φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση των ενδορφινών και λειτουργεί ως νεύρο-χημικό οπιοειδές. Αυτές οι ουσίες συχνά απελευθερώνονται όταν ερωτευόμαστε και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.


Βιβλιογραφία:

– Κατανάλωση κακάο και σοκολάτας. Υπάρχουν αφροδισιακά και άλλα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία;
Cocoa and chocolate consumption – Are there aphrodisiac and other benefits for human health?

Προστατεύει την καρδιά και ενισχύει την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Ο καρπός του COCOA περιέχει πολυφαινόλες (φλαβανόλες), ουσίες με αντί-φλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος αλλά και εγκεφαλικού επεισοδίου, και να συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Ο καρπός COCOA περιέχει πάνω από 700 ενώσεις ενώ οι αντιοξειδωτικές που περιέχονται σε αυτό είναι γνωστές ως πολυφαινόλες και συμβάλουν στη μείωση της «κακής χοληστερόλης» και την πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών. Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει άλλη τροφή που να δρα τόσο προστατευτικά και με τόσα οφέλη για την καρδιά.


Βιβλιογραφία:

– Κατανάλωση σοκολάτας και κάρδιο μεταβολικές διαταραχές.
Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis.
– Cocoa και καρδιαγγειακή υγεία.
Cocoa and Cardiovascular Health.
– Η κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται αντιστρόφως με ασβεστοποιημένη αθηροσκληρωτική πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Chocolate Consumption is Inversely Associated with Calcified Atherosclerotic Plaque in the Coronary Arteries: The NHLBI Family Heart Study

Αντιθρομβωτική δράση

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA έχει αντιθρομβωτική δράση.
Το Τμήμα Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε ότι ο καρπός COCOA έχει αντιθρομβωτική δράση στο αίμα και μπορεί να αποτρέψει τους θρόμβους του αίματος. Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η κατανάλωση COCOA μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμη όπως η λήψη μιας ασπιρίνης την ημέρα.


Βιβλιογραφία:

– Ο καρπός Cocoa αναστέλλει την ενεργοποίηση και λειτουργία των αιμοπεταλίων.
Cocoa inhibits platelet activation and function.

Αντιγηραντική δράση

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση – τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που περιέχει ανήκουν στην ίδια ομάδα αντιοξειδωτικών, όπως το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Αυτές οι ανθοκυανίνες (που βρίσκεται στο σκουρόχρωμα φρούτα) και οι κατεχίνες (που βρίσκεται στο πράσινο τσάι) προστατεύουν τα κύτταρά μας από την πρόωρη οξείδωση ή καταστροφή, με αποτέλεσμα να μας βοηθήσει να είμαστε και να φαινόμαστε νεότεροι περισσότερο.


Βιβλιογραφία:

– Καρπός Cocoa και Βιοδραστικές Ενώσεις: Ο ρόλος και η δυναμική του για στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
Cocoa Bioactive Compounds: Significance and Potential for the Maintenance of Skin Health
– Η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη πό τα acai berry, blueberry, cranberry ως αντιοξειδωτικό.
Dark chocolate better than acai berry, blueberry, cranberry for antioxidants.
– Ο καρπός Cocoa περιέχει περισσότερες φαινόλες και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το τσάι και το κόκκινο κρασί.
Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine.

Καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης

O καρπός Cocoa, καταπολεμά την χρόνια κόπωση. H βελτιστοποίηση του ενεργειακού μεταβολισμού και οι υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και αντιοξειδωτικών που βρέθηκαν στον καρπό Cocoa ως φυσική πηγή τροφής, συμβάλουν στην καταπολέμηση της χρόνιας κόπωσης. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στην προστασία από την οστεοπόρωση, μειώνει τον διαβήτη τύπου II, και μειώνει την αρτηριακή πίεση.


Βιβλιογραφία:

– Σοκολάτα πλούσια σε πολυφαινόλες, μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων, στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
High cocoa polyphenol rich chocolate may reduce the burden of the symptoms in chronic fatigue syndrome.

Αναπνευστικό

Η δίαιτα σοκολάτας και ο καρπός του COCOA ενισχύει την αναπνευστική λειτουργία. Οι ξανθίνες (θεοφυλλίνη και η θεοβρωμίνη) που περιέχονται στον καρπό COCOA είναι ουσίες που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία προκαλώντας βρογχοδιαστολή με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των ιστών.
Πολλές μελέτες καταδεικνύουν την βελτίωση της συμπτωματολογίας ατόμων που πάσχουν από άσθμα.


Βιβλιογραφία:

– Οφέλη στην υγεία από τις μεθυλξανθίνες στον καρπό Cocoa και την σοκολάτα.
Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate.
– Καφεΐνη για το άσθμα.
Caffeine for asthma.
– θεοβρωμίνη
Theobromine.

Γαστρεντερολογικό

Ο καρπός Cocoa βελτιώνει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου δρώντας τόσο προ-βιοτικά όσο και πρε-προ-βιοτικά βοηθώντας την καλή του λειτουργία ενώ από την άλλη αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου βοηθώντας στην δυσκοιλιότητα.


Βιβλιογραφία:

– Σοκολάτα, μικροβιακή χλωρίδα εντέρου στην υγεία του ανθρώπου.
Chocolate, gut microbiota, and human health.
– Μεταβολικές επιδράσεις της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας στην ενέργεια, στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και στο μεταβολισμό που σχετίζεται με το άγχος σε άτομα χωρίς περιορισμούς επιβίωσης.
Metabolic effects of dark chocolate consumption on energy, gut microbiota, and stress-related metabolism in free-living subjects.
– Οφέλη των πολυφαινολών στο μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Benefits of polyphenols on gut microbiota and implications in human health.
– Προ-βιοτική αξιολόγηση φλαβανολών καρπού Cocoa σε υγιείς ανθρώπους.
Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study.